Historik

HISTORIK

Här kan du läsa om evenemang som varit. För aktuella händelser, se sidan Aktuella evenemang.

Föreläsning på Härnösands folkhögskola om EAM/elektroakustisk musik - Musiklyssningsserien 10 nov

FREDAG 10 NOVEMBER, kl 13-15

Röjåssalen/Härnösands folkhögskola, Murbergsvägen 32

Föreläsning om EAM/elektroakustisk musik eller högtalarmusik som det ibland kallas, i Röjåssalen/Härnösands folkhögskola fredag den 10:e november kl 13 inför NYMUS konsert med EAM / elektroakustisk musik (15/11 på Härnösands teater). Föreläsningen som hålls av Björn Eriksson är en del i "Musiklyssningsserien" https://harnosandsmusiksallskap.se/musiklyssningsserien.html som Härnösands Musiksällskap anordnar i samarbete med Härnösands folkhögskola och föreningen Nymus. Fritt inträde! Välkomna!


Nymus firar 40 år hösten 2023!

Under hösten 2023 firar Nymus 40 år som förening och detta firar vi självfallet med flera framföranden av nyskriven musik!


Den 12 november så arrangerar vi en jubileumsmiddag med konsertinslag på Sankt :Petri-logen för alla medlemmar samt inbjudna gäster. Musik med Anders Englund, Martin Welander, Aleatoriska Ensemblen m.m. 14 november konsert med nyskriven musik i domkyrkan i Härnösand med Cecilia Gelland och Håkan Dahlén. Dagen efter, 15 nov, blir det uruppförande av EAM-stycken av Marta Forsberg, Marsel Nichan, Lisa Stenberg och Anders Berggrén på Härnösands Teater, Lilla scenen. Håll utkik på hemsidan www.nymus.se och facebook gruppen NYMUS, förening för nutida musik!

Varmt välkommen till NYMUS-hösten!   NYMUS styrelse

P.S. Nymus finns numera både på Facebook och Instagram. Se till att följa oss där också!:
Facebook: https://www.facebook.com/NYMUS.NUTIDA.MUSIK
Instagram: https://www.instagram.com/nymus_harnosand


NYMUS jubileumsmiddag med konsert-inslag på Sankt Petri-logen

SÖNDAG 12 NOVEMBER, kl 18

Sankt Petri-logen, Brunnshusgatan 1, Härnösand

Under 40 år har nu föreningen NYMUS (Ny Musik) verkat i Härnösand genom att arrangera konserter med banbrytande nyskriven musik, elektronisk musik och ljudkonst. Såväl etablerade samt nya kompositörer och musiker har bidragit till alla de konserter som har genomförts i de fantastiska rummen för musik som finns i Härnösand. Föreningen är och har varit en plantskola för den nya musiken i vår region i tätt samarbete med Tonsättarskolan på Kapellsberg/Härnösands folkhögskola samt Ljudkonstkursen på Hola folkhögskola.

NYMUS vill bjuda in dig och medföljande gäst till en välsmakande 3-rättersmiddag middag med konsert-inslag på
Sankt Petri-logen söndagen den 12 november, kl 18.

Under kvällen kommer det utöver god mat bli pianomusik med Anders Englund, slagverksstycke med Martin Welander (från Curious Chamber Players), röst- och ljudkonst med Lisa W Carlson och Staffan Westerlund, elektronisk experimentell musik med Louie.Lou (Louise Ölund) och Aleatoriska Ensemblen samt andra överraskningare! 

Musikinslagen med stöd från Statens Kulturråd och Härnösands kommun.

Vi kommer kunna erbjuda denna jubileums-kväll med mat och musik till ett kraftigt subventionerat pris om 200kr per person!

OSA din plats/er genom att skicka ett
mejl till info.nymus@gmail.com eller sms till 073-8073972 med namn på den/dem som kommer! Du får instruktioner om hur du ska betala. Boka gärna omgående men senast i veckan innan,  7 november




SYLVIA -

Piteå Kammaropera, Norrbotten NEO

Lördag 14 oktober, kl 19

Tonhallen, Sundsvall.


Innan föreställningen, kl 18.15 ges en presentation i Tonhallens foajé av enaktsoperan Sylvia avdirigenten Cathrine Winnes


KAMMAROPERAN SYLVIA kretsar kring Sylvia– en ung kvinna som försöker finna sin väg genom livet. Berättelsen är en fri fantasi inspirerad av Sylvia Plaths roman Glaskupan, delvis självbiografisk, som kom att bli central för en hel generations kvinnor.

Handlingen tar sin början i New York, dit den begåvade studenten Sylvia kommit efter att ha vunnit en skrivartävling vars första pris är en partytät och lyxig månadslång vistelse på en damtidningsredaktion. Hemkomsten till Boston efter månaden i New York blir en chock. Sylvia, som inte kommer in på den sommarkurs i skrivande som hon sökt till, faller in i en djup depression. Glaskupan sänker sig över henne, utan sitt skrivande är hennes liv inte värt att leva.


Andrea Tarrodi, född 1981, har studerat komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, på Conservatorio di Musica di Perugia och på Musikhögskolan i Piteå. Hon fick sitt genombrott som tonsättare 2010 och hennes musik har sedan dess framförts på många scener runt om i världen. 2018 tilldelades Andrea Tarrodi en Grammis i kategorin bästa klassiska skiva för Tarrodi: String Quartets med Dalkvistkvartetten. Hon skriver för många typer av ensembler – Norrbotten NEO är en – och tycker särskilt om att skriva vokal- och orkestermusik. Flerfaldigt prisbelönt och omskriven, bland annat av Dagens Nyheters Martin Nyström som en gång konstaterade att hennes musik ”tar andan ur en med sin trampolinartade svikt och sitt klockrena sinne för färg, form och skönhet”.


Norrbotten NEO firade 2022 hela 15 år i kammarmusikens framkant och är landets enda i sitt slag och med ett nationellt uppdrag att verka för den nutida kammarmusiken. De består av sju musiker som spelar flöjt, klarinett, slagverk, piano, violin, viola och cello. I syfte att verka för den svenska kammarmusikens utveckling beställer ensemblen fortlöpande nya verk och samarbetar både med yngre och mer väletablerade tonsättare, främst nationellt men även internationellt.

Dirigent är norska Cathrine Winnes, chefdirigent för svenska Blåsarsymfonikerna och konstnärlig ledare för Kammarmusikfestivalen i Båstad. Hon är flitigt anlitad av orkestrar i Norden och fick stor uppmärksamhet för sin programserie She composes like a man i SVT.


I ROLLERNA
Elisabeth Leyser, mezzosopran – Sylvia
Lydia Kjellberg, sopran – Doreen
Kristofer Lundin, tenor – Buddy
Karolina Blixt, alt – Mamma
Dirigent – Cathrine Winnes
Ensemble – Norrbotten NEO


Cecilia Gelland och Håkan Dahlén


TISDAG 14 NOVEMBER, kl 19:00

Härnösands domkyrka


Cecilia Gelland (violin/viola) och Håkan Dahlén (orgel) spelar ny musik av tonsättare med förankring i Härnösand och Västernorrland.

  • Fredrik Högberg(1971): Jubileumsmusik för violin och orgel (2021)
  • Gunnar Bucht(1927): Concerto de Marle (1998/2022)
  • Peter Lyne(1946): Swans Returning (2010/2022)
  • Margareta Hallin(1931–2020): Cadenza (2000)
  • Jörgen Häll(1986): Garden Path (2023)
  • Fredrik Högberg: The Bubble Tune (1998)

En färgrik och klangfull konsert med två av landets mest erfarna och hyllade konsertmusiker i ett program med personligt anslag. Konsertens huvudnummer är Gunnar Buchts violakonsert Concerto de Marle, som uruppfördes av Cecilia Gelland och Håkan Dahlén i oktober 2022 i en nyskriven transkription för viola och orgel. Det var på Cecilia Gellands initiativ som den omarbetade versionen av Buchts violakonsert blev till och tonsättaren Jörgen Häll fick i uppgift att varsamt och noggrant reducera orkesterpartituret till en spelbar men ändå fullödig orgelstämma.

Båda de stora orglarna i Själevads kyrka – där verket uruppfördes –och i Gustaf Vasa kyrka är exempel på romantiska instrument, med stor och varm klang. Båda är dessutom starkt inspirerade av den franska orgelbyggarskolan. Håkan Dahlén framhåller betydelsen av att ha ett instrument med stort klangregister såsom dessa för att göra rättvisa åt ett verk med symfoniskt anslag som Buchts violakonsert. Verkets underfundiga titel syftar på en bikaraktär i Agatha Christies roman Cyankalium och champagne, vars fullständiga namn är Viola Marle.

Till denna konsert har Jörgen Häll också komponerat ett nytt stycke särskilt för Cecilia Gelland och Håkan Dahlén. Titeln på stycket, Garden Path, kommer av att Häll under arbetet kom att betrakta stycket som en trädgård som han påtade i, som ömsom fick växa till sig, ömsom ansades och beskars. Särskilt närande för den musikaliska trädgården var att få skriva för just dessa två skickliga och inspirerande musiker.

Till Kungliga Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum komponerade Fredrik Högberg ett jubileumsverk, en gåva från Rosenborg Gehrmans stiftelse som framfördes under hela akademiens jubileumsår 2021 i olika arrangemang. I en intervju beskrev Högberg det som en rolig utmaning att skriva ett verk som skall framföras av allt från små ensembler till symfoniorkestrar och storband. Föredragsbeteckningen, ”with great expectations”, pekar framåt mot akademiens kommande 250 år i musikens tjänst.

Peter Lyne komponerade Swans Returning för viola och piano till syskonen och musikerkollegorna Göran och Johan Fröst men framförs här i tonsättarens egen omarbetade klaverstämma för orgel. Verket har en musikalisk koppling till Camille Saint-Saëns kända sats Svanen ur Djurens karneval och är skrivet för att kunna framföras som ett pendangstycke till Saint-Saëns. Inspirationen har Lyne dock hämtat från själva urkällan: sångsvanarna. När Cecilia Gelland och Håkan Dahlén studerade in verket fick de först inte grepp om musiken, tills denna koppling gjorde att musiken plötsligt framträdde som tydlig och självklar.

Den berömda operasångerskan Margareta Hallin började senare i sin karriär även att komponera musik, och skördade flera framgångar också som tonsättare. Hon skrev sånger, kammarstycken och andra mindre verk såväl som flera större opera- och orkesterverk. Cadenza för soloklarinett tillägnade hon klarinettisten Kjell Fagéus. Det var just Fagéus skickliga och känsliga tolkning av verket som fick Cecilia Gelland att själv vilja spela det –och, som hon säger, brukar dessutom klarinetter och altfioler kunna dela repertoar med varandra.

Hallins original är skrivet för att utnyttja A-klarinettens lägsta ton, ett klingande f. När Gelland studerade in verket transponerade hon ner det för att kunna utnyttja violans lägsta ton, ett klingande c. Hon berättar vidare: ”Med klarinetten andas man som en röst. Med violan andas man med stråken. Varje instrument har, liksom olika röster, sin egen palett av möjligheter. Förhoppningsvis bidrar varje röst till att man får lära känna flera av verkets olika fasetter.”

Konserten avslutas med ett annat verk av Fredrik Högberg, The Bubble Tune, ursprungligen komponerat för orgel och vibrafon på beställning av Härnösands domkyrkoförsamling, men som också framförts i versioner där orgeln paras med sopransaxofon, accordeon eller som här, med violin. Verkets titel beskriver väl musikens lekfulla karaktär och de snabba löpningar som skulle kunna föra tankarna till fräsande kolsyra i ett glas mineralvatten – eller, för att återknyta till konsertens inledande jubileumsmusik, ett glas champagne.


Text: David Saulesco

Återpublicerad med vänligt tillstånd av Svensk Musikvår.

Med stöd från Statens Kulturråd och Härnösands kommun.

Biljett 100kr. Medlemmar i föreningen Nymus eller abonnemang hos Härnösands Musiksällskap fri entré. Medlemsskap går att lösa i förväg viahttps://www.nymus.se/ , flik "Bli medlem"

EAM  x  (3 + 2)

I   M Ö R K E R

ONSDAG 15 NOVEMBER, KL 19.00
Härnösands Teater, Lilla Scenen

Våren 2023 så blev föreningen Nymus tilldelat Statliga Kulturrådets bidrag för komponistsamverkan med tre stycken EAM-kompositörer från olika delar av landet för varsina elektroakustiska verk skrivna för att bli uppförda i mörker (släckt salong).
Det blev Marta Forsberg (Berlin/Härnösand), Lisa Stenberg (Luleå/Stockholm) och Marsel Nichan (Växjö/Stockholm) som fick uppdragen att ta fram EAM-verk. Detta har resulterat i tre helt nya verk skrivna för denna EAM-konsert både för 2 högtalare och 4 högtalare.

Dessutom har Anders Berggrén (Härnösand/Stockholm) också gjort ett nytt stycke för detta tillfälle. Peter Lyne bidrar också till kvällens elektroakustiska konsert med ett tidigt verk från som komponerades på Elektronmusikstudion i Stockholm tillsammans med Michael Hinton.


Varmt välkommen till denna unika högtalarkonsert!

Med stöd från Statens Kulturråd och Härnösands kommun.


Biljett 100kr. Medlemmar i föreningen Nymus eller abonnemang hos Härnösands Musiksällskap fri entré. Medlemsskap går att lösa i förväg via https://www.nymus.se/ , flik "Bli medlem"

Foto på Marsel Nichan i collaget av Jeanette Svensson

Sinfonia 941 möter Kulturskolan

Lördag 3 juni kl 17:00

Stora salen, Härnösands teater


På tröskeln till sommaren möter den Piteå-baserade kam-marensemblen Sinfonia 941 elever från kulturskolorna i Härnösand, Örnsköldsvik och Kramfors i en konsert som korsar generationsgränserna. Sinfonia 941 består av studerande från Musikhögskolan i Piteå. På programmet står musik från 1900- och 2000-talet, helt nyskriven musik av deltagare på Tonsättarskolan Kapellsberg och ett special-skrivet musikstycke för denna konsert som ensemblerna kommer att uruppföra tillsammans.

Nordiska Kammarensemblen

Fredag 5 maj kl 12:15

Röjåssalen, Härnösands folkhögskola


Tonsättarskolan Kapellsberg på Härnösands folkhögskola har sedan många år ett samarbete med Nordiska Kammar-ensemblen. Varje vår utmynnar det här samarbetet i en konsert med nyskrivna verk där tonsättarskolans deltagare får möjlighet att pröva sina idéer med skickliga och erfarna yrkesmusiker.


Konserten arrangeras av Tonsättarskolan Kapellsberg och Härnösands folkhögskola; inget medlemskap i Föreningen Nymus krävs för denna konsert.

Ladda ner programbladet med detaljerad information om alla evenemang i Nymus Live 2023!

Ensemble GAHLMM

Lördag 18 februari kl 16:00

Sankt Petri logen, Härnösand


GAHLMM är George, Anna, Henrik, Lisa, My och Mattias: sex skickliga och orädda musiker som gjorde gemensam sak vintern 2018. Sextetten inriktar sig på att beställa ny musik – ofta experimentell, sällan slätstruken, alltid oförutsägbar. Du som redan är intresserad av okonventionell musik kommer att få ditt lystmäte här; du som inte hör till de redan invigda har i Ensemble GAHLMM en varsam och entusiastisk ledsagare som guidar dig genom en ömsom abstrakt och subtil, ömsom explosiv och kraftfull musikupplevelse.

Gothenburg Combo

Tisdag 24 januari kl 19:00

Röjåssalen, Härnösands folkhögskola


Hur låter ”Robinson Kruse” av Daniel Defoe i toner? Eller ”Sagan om ringen” av J.R.R. Tolkien? Och hur klingar Yoko Onos, Edith Södergrans och Karin Boyes texer översatta till musikens språk? Följ med den kritikerhyllade duon The Gothenburg Combo på musikaliska vandringar längs bokryggarna. 18 av Sveriges främsta kompositörer har skrivit varsitt stycke till duon med inspiration från litterära verk – ett urval av dessa presenteras här, tillsammans med stycken från duons hyllade skiva ”Seascapes” som inspirerats av Jules Vernes ”En världsomsegling under havet”.

Stockholms Saxofonkvartett

Onsdag 23 november kl 19:00

Härnösands folkhögskola, Röjåssalen


Under sina mer än 40 verksamma år har Stockholms Saxofonkvartett fått en bra bit över 700 verk skrivna för sig av en mängd olika tonsättare i olika generationer. De har tagit svensk musik ut i världen, likaså introducerat svensk publik för åtskilliga utländska tonsättare och deras musik. De spelar svängig och medryckande musik med samma skicklighet och entusiasm som banbrytande och experimentella verk. Här presenterar kvartetten ett axplock ur sin digra repertoar och uruppför dessutom nyskriven musik av deltagarna från Tonsättarskolan Kapellsberg.

Rörelsens ljud

Torsdag 27 oktober kl 19:00

Härnösands folkhögskola, Röjåssalen


Svenske tonsättaren Jesper Nordin har i många år skapat musik av rörelse. I den här konserten med Norrbotten NEO och slagverkssolisten Philippe Spiesser uruppförs "Vitalis", ett helt nytt verk av Jesper Nordin där musikernas rörelser på ett närmast koreografiskt sätt ingår i det klingande verket. På konsertprogrammet ingår även musik av de franska tonsättarna Suzanne Giraud och Betsy Jolas samt ytterligare ett verk av Jesper Nordin: "Gaussian Blur". Läs mer på Norrbottensmusikens webbsida.

The Corridor av Harrison Birtwistle

Måndag 10 oktober kl 19:00

Härnösands teater, stora scenen


Piteå Kammaropera bjuder på en unik föreställning med två verk av den engelske tonsättaren Harrison Birtwistle: Det rytmiskt spänstiga, frimodiga verket The Axe Manual för slagverk och piano och den suggestiva, tragiska kammaroperan The Corridor. Operan bygger på myten om Orfeus och Eurydike och utspelar sig i passagen –korridoren –mellan dödsriket och den levande världen där Orfeus begår det ödesdigra misstaget, det enda han inte fick göra, att vända sig om och se på sin älskade Eurydike… Läs mer på Norrbottensmusikens webbsida.

NYMUS LIVE 2022

Lördag 23 april kl 13:00–21:30, Norrdans Fyren


Föreningen Nymus bjuder in till en heldag i den nutida konstmusikens tecken som visar bredden och mångsidigheten i den ny-skrivna musiken i sex konserter under eftermiddagen och kvällen. Fri entré till alla konserter för föreningens medlemmar!


Broken Quartet bestående av Martin Welander, Josef Eriksson och Jonas Wisén spelar musik som de skrivit till och som inspirerats av Ådalens industri-museum i Sandslån. Cecilia Gelland, känd över hela världen som ena halvan av violinduon Duo Gelland, framför ett variationsrikt program med soloverk för altfiol interfolierade med dikter av Bertil Gelland. Irina Serotyuk, flerfaldigt prisbelönad accordeonvirtuos, spelar nyskriven musik för sitt instrument från det mer melodiösa till det mer äventyrliga.


Aleatoriska ensemblen består av elektronmusiker och ljudkonstnärer som möts inom improvisationens ramar med lyhördhet och frimodighet som ledstjärnor. Vokeebokæybgo Lochtyblchvvaii är ljudkonstnären Egor Kaleshchuk som framför delar ur hans kommande album varvat med improviserade inslag och med visualiseringar av Emi Stahl. Nonagon, med elektronmusikerna och performancekonstnärerna Tove Nowén, Annie Tådne och Ida Davidsson, framför två audiovisuella verk: ett som målar upp bekanta men samtidigt surrealistiska naturbilder; ett som undersöker komplexa mönster och organiska rörelser.

13:00 Broken Quartet

14:30 Cecilia Gelland

16:30 Irina Serotyuk

19:00 Aleatoriska ensemblen

20:00 Vokeebokæybgo

20:00 Lochtyblchvvaii

20:30 Nonagon

Nordiska Kammarorkestern uruppför Andrea Tarrodis första symfoni

Fredag 3 december kl 19:30, Härnösands bibliotek

Denna konsert är ett samarrangemang med Härnösands musiksällskap.

Sedan 2019 har Andrea Tarrodi varit hustonsättare hos Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall. Tarrodi är en av dagens mest efterfrågade svenska tonsättare som hyllas för sin förmåga att kombinera tradition och nytänkande i verk med såväl en stark och tydlig känslomässig kärna som raffinerad hantverksskicklighet. Denna konsert inleds med Andrea Tarrodis första symfoni, "The Four Elements", beställd av Nordiska Kammarorkestern, som här får sitt uruppförande. Orkestern leds av den flerfaldigt Grammy-belönade amerikanska dirigenten JoAnn Falletta, till vardags chefsdirigent för Buffalos Filharmoniker i New York. På konsertprogrammet står även bl.a. Heitor Villa-Lobos "Ciranda das sete notas" för orkester och solofagott, med orkesterns egen fagottist Andreas Lyeteg som solist. Läs mer om konserten hos Musik Västernorrland.

JoAnn Falletta

Andreas Lyeteg

Andrea Tarrodi (Foto: Louisa Sundell)

Föreningen Nymus firar Härnösands teater 50 år

21 oktober kl 18:30–22:30, Härnösands teater

Härnösands teater firar 50 år med en kavalkad av jubileumsevene-mang. Föreningen Nymus deltar i teaterns firande med en helkväll med inte mindre än fyra olika konserter!


Mezzosopranen Helena Gedda, flöjtisten Christine Amcoff och pianisten Matti Busch framför musik av 1900- och 2000-talstonsättare: moderna sånger och nyskrivna verk för sång och flöjt, liksom arior ur samtida operor.


Studerande från Ljudkonstkursen vid Hola Folkhögskola, respektive Tonsättarskolan Kapellsberg vid Härnösands Folkhögskola, bjuder på nyskrivna verk för högtalare.


Sopranen Anna Hanning och pianisten Pia Giger ger ett program med romanser av samtida svenska, engelska och amerikanska tonsättare.


Aleatoriska ensemblen framför improvisationsverket "Alea iacta est" med både elektroniska och akustiska klanger.


Bland tonsättarna som representeras har flera lokal anknytning: Peter Lyne, Jörgen Häll, David Saulesco och Fredrik Högberg.

18:30 Helena Gedda, Christine Amcoff & Matti Busch

19:30 Nyskriven elektroakustisk musik

20:30 Anna Hanning & Pia Giger

21:30 Aleatoriska ensemblen

Helena Gedda

Anna Hanning

WEBER DUO

26 maj kl 19:00 i Röjåssalen, Härnösands folkhögskola

Luciano Berio: sju satser ur Duetti per due violini

Cecilia Kamf: Call of the Siren*

Linnea Eklund: Höstvind*

Otto Nilsson: The Panda*

Eira Johnson Markus: Violinduo*

Taja Astar: Violins – Nervously*

Carl Åkerman Rydbeck: Brutna strängar*

Paus

Jörgen Häll: for a time*

Kristapor Najarian: A Tale for Two Violins


Weber Duo består av violinisterna Ronnie och Ellinor Weber. De utgör också hälften av den uppmärksammade och välkända Weberkvartetten. Samtliga verken märkta med en asterisk (*) är uruppföranden.

Nymus Live 2021

19–20 mars på Norrdans Fyren, Härnösand

Fredag 19 mars

19:00 Duo Sköld/Thorell

  • Stella Sung (1959): Sur la mémoire (1993)
  • Victoria Borisova-Ollas (1969): Secret Beauty of Waters (2004)
  • Charlotte Bray (1982): Circling Point (2014)
  • Andrea Tarrodi (1981): Crystallites (2012)
  • Leilei Tian (1971): Let Us create man (2013)

21:00 Aleatoriska ensemblen

  • Pauline Oliveros (1932–2016) Environmental Dialogue (1975/1996)
  • Björn Eriksson/Jörgen Häll/Daniel Nilsson/Tove Nowén/Egor Kaleschuk: Alea iacta est

22:00 Tove Nowén

  • Tove Nowén (1993): Intermediary Scale

Lördag 20 mars

19:00 Martin Welander

  • Hanna Hartman (1961): Message from the Lighthouse (2009/2016)
  • Alvin Lucier (1931): Silver Streetcar for the Orchestra (1988)
  • Lou Harrison (1917–2003): First Concerto for Flute and Percussion (1939)
  • Sven-Erik Bäck (1919–1994): Sats 1 ur Sonat för vibrafon (1949/1979)
  • Christian Wolff (1934): Sats 2 ur Percussionist Songs (1995)
  • Vinko Globokar (1934): ?Corporel (1984)

20:00 Norrbotten Improvisers Orchestra

  • Hans Jonsäll (1993): Towards the Event Horizon, uruppförande (2021)
  • Pauline Oliveros (1932–2016): Quintessential (1996)
  • Björn Eriksson (1962): Nove stazione, uruppförande (2020)

21:00 Molly Påhlsson

  • Molly Påhlsson (1993): Wendy (2017)
  • Sven-Erik Bäck (1919–1994): Sonat för soloflöjt (1949)
  • Jörgen Häll (1986): Permanence, uruppförande (2020)

NEW SWEDEN 2020 med Norrbotten NEO

12 november kl 19:00 i Röjåssalen, Härnösands folkhögskola


Norrbotten NEO framförde nya verk av Katarina Leyman, Chrichan Larsson, Tomas Hulenvik och Djuro Zivkovic, varav två var specialbeställda av ensemblen. Läs mer om konserten: www.norrbottensmusiken.se

MUSICOMEXP av Aurélie Ferrière

7 november kl 16:00 och 19:00 på Norrdans Fyren, Härnösand


En förtrollande audiovisuell föreställning. En oförglömlig musikalisk upptäcktsresa. Tonsättaren och ljudkonstnären Aurélie Ferrière framförde sitt internationellt hyllade elektroakustiska verk A Musician On Board the Ocean Mapping Expedition. Läs mer om verket: www.musicomexp.com

UNGA TONSÄTTARE I HÄRNÖSAND

20 maj kl 19:00 i Röjåssalen, Härnösands folkhögskola


Nordiska Kammarensemblen uruppförde nyskriven musik av deltagarna på Tonsättarskolan Kapellsberg.

Nymus Live 2020

19:00–23:00 14 mars på Norrdans Fyren, Härnösand


Lördag 14 mars

19:00 Sol Andersson

20:00 Maria W. Horn

21:00 Björn Eriksson och tonsättarensemblen framför verk av Pauline Oliveros, Olle Tallinger och Björn Eriksson


Se även evenemanget på Föreningen Nymus Facebook-sida.

DUO EGO

20 januari kl 19:00 i Röjåssalen, Härnösands folkhögskola


Cage – The Wonderful Widow of Eighteen Springs

Eriksson – Stjärngrus

Nilsson – Whereabout II

Skog – Andrum & Ostinato

Lyne – Childhood

Haapanen – Manaus

Arkvik - ur minioperan Om Gun


Konserten arrangerades i samarbete med Härnösands folkhögskola.

TRUMPET och KONTRABAS: Thomas Gansch och Georg Breinschmid

7 november kl 19:00 på Bryggeriet, Härnösand


Konserten arrangerades i samarbete med Härnösands musiksällskap.

WEBER DUO

3 december kl 19:00 i Röjåssalen, Härnösands folkhögskola


Ronnie och Ellinor Weber framförde bl.a. verk av Jan Carlstedt, David Saulesco, Peter Lyne samt nyskriven musik av deltagarna på Tonsättarskolan Kapellsberg.

Nymus Live 2019

12–13 april på Norrdans Fyren, Härnösand


Fredag 12 april

19:00 CaP – Catharina Backman och Paul Pignon

20:15 Björn Eriksson och tonsättarensemblen framför verk av bl.a. Pauline Oliveros, David Saulesco och Björn Eriksson

21:30 BoP – Thomas Bjelkeborn och Paul Pignon


Lördag 13 april

19:00 BoNon – Christer Bothén och Paul Pignon

20:15 Nathalie Fougeras uruppför verket "Lobby"

21:00 Stockholms Saxofonkvartett framför verk av bl.a. Anders Englund, Kajsa Lindgren, Peter Lyne och Paulina Sundin

22:15 Tonsättarskolan Kapellsberg

2016–2017 NYMUS – Konsthall Härnösand

Kulturrådet har beviljat Föreningen NYMUS ansökan om 4 beställningsverk till vårt projekt Samverkan med komponister ”Soundscapes/Artscapes” och som vi gör i samarbete med Konsthallen, och ska resultera i en utställning under sommaren 2017. Verket ska ha ett objekt i den Qvitska samlingen som inspirationskälla. Konsthallen inleder med en utställning av Qvitska samlingen under hösten 2016.


Vårt arbete framförs första gången live, men finns även i en inspelad loopad version med musik/video som spelas kontinuerligt under rummet hela utställningstiden sommaren 2017.

Samverkan med komponister (20/4 2016)

Läs mer om det beviljade bidraget här.


Kompositörer:

Maria W. Horn, Peter Lyne, Nathalie Fougeras, Anders Englund

Konstnärer:

Lejla Porovic, Janne Björkman, Alveola Ämting, Kerstin Lindström


Konsert/vernissage lör 3/6 kl 12:00 på Härnösands konsthall.

Utställningen pågår 3/6–26/8 2017.


Arrangeras av Föreningen Nymus och Härnösands kommun med stöd av Region Västernorrland och Statens kulturråd.

Läs om en del av våra äldre produktioner i denna pdf-fil.